Rågsurdeg

Upplagt:

Antal Personer: 0

Vegetariskt: Nej

Omdöme:

Om:


Ingredienser:

  • Rågmjöl 100 g Första dagen
  • Vatten 2 dl Första dagen
  • Rågmjöl 200 g Fjärde dagen
  • Vatten 2 dl Fjärde dagen
  • Rågmjöl 1 dl Var 5:e dag
  • Vatten 1 dl Var 5:e dag

Instruktioner:

1 - Första dagen blanda samman vatten och råg. Täck med plastfolie eller häll i glasburk 2 liter med lock.
Ställ i ett varmt och mörkt ställe.
2 - Andra och Tredjedagen rör bara i smeten en gång.
3 - Den fjärde dagen blanda ner rågmjöl och vatten och låt stå ett dygn till.
4 - Den Femte dagen är surdegen färdig, ställ in den i kylskåpet den klarar sig i 5 dagar. Sedan måste den matas,
5 - Ta ut surdegen ett dygn innan man skall baka och liva upp den med lite mjöl och vatten och låt stå i rumstemperatur i ett dygn eller tills det bubblar i den.

Håll surdegen vid liv
Var 5:e dag måste degen ha ny näring.
Ta bort hälften av degen baka eller släng eller ge bort den.
Tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten till den andra halvan så det blir en tjock smet
Ställ surdegen i kylen över natten nästa dag är degen klar att baka med.