Grundrecept på Rågsurdeg

Upplagt:

Antal Personer: 0

Vegetariskt: Nej

Omdöme:

Om:
Man kan blanda in några gram jäst för att få fart på jäsningen
Om man vill få ingång en surdeg kan man tillsätta yougurt, honung eller rivet äpple.
Blandningen får inte stå för kallt.
Ställ den gärna på ett uppvärmt badrumsgolv eller vid spisen. Eller ovanför kylskåpet.


Ingredienser:

  • Rågmjöl 1.75 dl Första dagen
  • Rivet äpple 1.5 dl Första dagen
  • Vatten 1.5 dl Första dagen
  • Rågmjöl 1 dl Fjärde dagen
  • Vatten 0.5 dl Fjärde dagen
  • Rågmjöl 0.5 dl Varje vecka
  • Vatten 0.5 dl Varje vecka

Instruktioner:

1 - Första dagen blanda 1,75 dl rågmjöl med det rivna äpplet och 1,5 dl vatten i en rymlig burk.
2 - Rör om ordentligt, sätt på lock löst och ställ burken i rumstemperatur eller något varmare ställe.
3 - Dag 2 och dag 3 rör om en gång om dagen.
4 - Blandningen skall vara bubblig och lukta lite syrligt. Blanda i ytterliggare 1 dl rågmjöl och 0,5 dl ljummet vatten.
5 - Surdegen är klar att använda.
6 - Surdegen förvaras i kylskåp men man måste mata den ungefär en gång i veckan.
7 - Man blandar ner 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl.
8 - Om degen blir för stor så tar man bara bort en del.