Vitlöksmousse

Upplagt:

Antal Personer: 6

Vegetariskt: Nej

Omdöme:

Om:
Denna rätt bjöd jag på dagen innan Hedvig och Lars bröllop
Den blev ganska bitsk när jag pressade ner en vitlöksklyfta pröva gärna utan.


Ingredienser:

  • Hel vitlök 1 st
  • Rosmarin 2 st
  • Grädde 2 dl
  • Vit vin 2 dl
  • Vatten 0.5 dl
  • Gelatinblad 2 st
  • Potatis 2 st
  • Salt 2 krm
  • Peppar 1 krm
  • Yougurt 250 g
  • Creme fraiche 2 msk
  • Citronskal 2 krm
  • Olivolja 2 msk

Instruktioner:

1 - Lägg gelatinet i kallt vatten.
2 - Krossa och skala vitlöksklyftorna, lägg dem tillsammans med rosmarin, vinet och vattnet och koka mjukt i ca 10 minuter det skall inte stormkoka.
3 - Koka potatisen och mosa den .
4 - Tag upp rosmarinkvisten lägg åt sidan och tag upp vitlöken och mosa den eventuellt med mixer, kallna.
5 - Rör ihop yougurten, crème fraiche, mosad vitlök, citronskal och den pressade potatisen. Salta och peppra.
6 - Repa av rosmarinbladen hacka dem fint och blanda ner i smeten.
7 - Om man vill ha lite mera sting i kan man hacka eller riva eller pressa i en vitlöksklyfta och kanske lite strimlad mynta
8 - Krama ut gelatinet och smält på svag värme rör ner det i smeten avsluta med lite olivolja.
9 - Ställ in i kylen ca 10 minuter.
10 - Vispa under tiden grädden rör ner den i den avsvalnade smeten.
Detta är gott till lamm, fläskkött, kokta grönsaker, ägghalvor, räkor eller nykokta rödbetor.
11 - Låt stå kallt i minst 3 timmar.