Inläggning av salt sill grund nr 1 A.O.M 1.2.3

Upplagt:

Antal Personer: 0

Vegetariskt: Nej

Omdöme:

Om:
Detta är en grund för inläggning sedan får man ha olika smaker
Jag gjorde denna sill 2008/06 den blev mycket god. Jag gjorde den med sill som kom ur tunna.
Det var ingen tjock sill och det var ingen hel sill utan den var filead, så jag vattnade ur den i 8 timmar och sköljde med i kallt vatten och sedan bytte jag vatten en gång. Lät den rinna av.
Jag tror att det är olika om man har filéer eller hela sillar från början som båda kommer från tunna.
Finns ett recept i Bonniers kokbok som är bra. Halva satsen.
Blötläggning:
Lägg hela sillar i en stor rostfri bunke och slå på rikligt med kallt vatten. Låt stå svalt i 1 dygn.
Sillfiléer behöver bara ligga i blöt 8-10 timmar. Om man byter vatten ett par gånger under tiden så går blötläggningen snabbare.


Ingredienser:

  • Salt sill 3 st
  • Ättikssprit 12% 1 dl Lagen
  • Socker 2 dl Lagen
  • Vatten 3 dl Lagen
  • Röd lök 1 st
  • Purjolök 1 st
  • Lagerblad 4 st
  • Kryddpepper korn 24 st
  • Morot 1 st

Instruktioner:

1 - Rensa och vattna ur sillarna beroende på var de kommer ifrån ur tunna eller ur burk. Om de kommer från tunna är det också beroende på om de är hela eller fileade. Hur tjocka de är.
Skölj av filéerna efter urvattning och låt dem rinna av en stund.
2 - Rör ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig. Eller koka upp lagen så sockret löser sig. Låt lagen kallna.
3 - Skär filerna i jämnstora bitar
4 - Varva sill, rödlök, lagerblad, kryddpeppar, morötter och ev. purjolök.
5 - Slå på den kalla lagen
5 - Låt stå ett dygn före servering
Inlagd sill håller i sin lag 1-2 veckor