Älsklingsbröd/Hälsobröd

Upplagt:

Antal Personer: 0

Vegetariskt: Nej

Omdöme:

Om:
Mitt goda bröd som jag bakat i många år


Ingredienser:

  • Rågmjöl 15 dl
  • Filmjölk 2 dl
  • Vatten 13 dl
  • Jäst 100 g
  • Vetemjöl 18 dl

Instruktioner:

1 - Blanda rågmjöl, salt, ättiksprit, kummin, filmjölk, kokande vatten. Blanda i maskin och låt knåda i 5 minuter.
2 - Låt detta stå till dagen därpå i rumstemperatur.
Dagen efter:
3 - Rör ut jäst i vatten
4 - Häll i degen jästen och sirap och eventuellt olja och mjöl. Arbeta degen i 5 minuter med maskinen.
Man kan även ha i vetekli 2 dl men det har jag inte haft någon gång.
5 - Baka ut 3 limpor och lägg i den lilla plåten.
6 - Jäses i en till två timmar. Kan även röra i degen en gång.
7 - Sätt ugnen på 200 grader.
8 - Jäses efter utbak 30 minuter.
9 - Stå i ugnen 1 timme.
Eller:
1 - Sätt ugnen på 250 grader
2 - Förvärm plåten dvs. sätt in plåten i ugnen utan brödet på.
3 - Efter man lagt över brödet på den varma plåten och satt in den i ugnen spruta in lite vatten i ugnen underlättar expansion för brödet.
4 - Efter 5 minuter sänker jag värmen till 200 grader
6 - Öppnar ugnen efter 10 minuter för att få torrare luft i ugnen och knaprigare skorpa, detta kan upprepas ett par gånger.
7 - Tag tempen på brödet det skall vara 96 - 98 grader